Jedzenie na wynos i z dowozem to usługi, które w ostatnim czasie cieszą się ogromną popularnością. Restauracje oferujące tego typu usługi muszą regularnie kupować wysokiej jakości sztućce jednorazowego użytku. Lepiej wybrać drewniane czy plastikowe?

Sztućce na raz

Widelce, noże i łyżki jednorazowego użytku to artykuły, których nie może zabraknąć w punktach gastronomicznych (takich jak restauracje, bary, kawiarnie) czy firmy cateringowe, które zapewniają jedzenie na wynos bądź gotowe potrawy z dowozem do klienta. Co ważne, wiele osób kupuje je także do prywatnego mieszkania czy domu, aby móc z nich skorzystać w przyszłości, na przykład podczas wycieczki czy na grillu. Sztućce jednorazowe wykonuje się z bardzo trwałych i wytrzymałych materiałów. Ponadto są one niezwykle wygodne i łatwe w użytkowaniu. Jednocześnie tego typu artykuły są bardzo higieniczne – bez względu na to, z jakiego materiału je wykonano. Co ważne, jednorazowe sztućce, aby zostały dopuszczone do sprzedaży, muszą posiadać odpowiednie certyfikaty, które umożliwiają im na bezpośredni kontakt z różnym typem żywności. Z kolei niezwykle istotną zaletą, o której powinni wiedzieć przedsiębiorcy, jest to, że można je zakupić w dużych ilościach i bardzo atrakcyjnych cenach.

Sztućce plastikowe

Sztućce jednorazowe, które produkuje się z tworzyw sztucznych, cieszą się od wielu, wielu lat dużą popularnością, zarówno wśród punktów gastronomicznych i firm, jak i osób prywatnych. Jedna już od jakiegoś czasu coraz większą popularnością cieszą się rozwiązania ekologiczne, które nie mają negatywnego wpływu na środowisko naturalne i które, w odróżnieniu od plastiku, rozkładają się bardzo szybko po wyrzuceniu. Dzieje się tak, ponieważ ludzie są dziś świadomi tego, że o planetę należy w końcu odpowiednio zadbać. Z tego powodu wiele osób rezygnuje ze złych nawyków i szkodliwych produktów. Sztućce plastikowe rozkładają się mnóstwo czasu, nawet kilkaset lat, aby jednak zmniejszyć ich szkodliwość wystarczy wyrzucić je do odpowiedniego pojemnika na śmieci. Ponadto warto wspomnieć o ich zaletach, ich jest znacznie więcej niż wad. Są one tanie, bardzo trwałe, lekkie, wygodne i higieniczne.

Sztućce drewniane

Drewniane czy bambusowe łyżki, widelce i noże stanowią świetną alternatywę dla sztućców z tworzyw sztucznych, ponieważ nie szkodzą środowisku. Ponadto mają wiele cennych zalet, dzięki którym sięga po nie coraz więcej punktów gastronomicznych i firm cateringowych. Drewniane sztućce jednorazowe charakteryzują się wytrzymałością, lekkością, dużą wygodną podczas stosowania i bardzo niską ceną. Spokojnie można używać ich na przykład do krojenia każdego typu żywności. Co ważne, korzystanie z drewnianych lub bambusowych sztućców ma pozytywnie wpływ nie tylko na środowisko, ale także na wizerunek przedsiębiorstwa. Każda firma, która na co dzień używa ekologicznych rozwiązań jest postrzegana jako miejsce, które dba o naturę, szanuje otaczające nas środowisko i chce wspierać planetę, w trudnych dla niej czasach. Dla wielu klientów jest to ogromna zaleta, dla której właśnie wybierają dane restauracje czy firmy cateringowe. Coraz więcej osób chce wspierać Ziemię i wybiera firmy, które korzystają wyłącznie z rozwiązań proekologicznych.